Terapevtski plesi na osnovi cvetne terapije dr. Edvarda Bacha

Kraj: Vrečarjeva 15, 1291 Škofljica (ali po dogovoru za skupine)
Datum: glej rubriko Dogodki in izobraževanja
Čas: glej rubriko Dogodki in izobraževanja

Izvajalka: Dr. Albinca Pesek, izr. prof. za didaktiko glasbe ter glasbena in plesna terapevtka

Program predstavlja novost v smeri uvajanja terapevtskih vidikov vzgoje in izobraževanja na vseh stopnjah (od predšolske do vključno srednješolske). Temelji na novodobnih spoznanjih o vzročno-posledični povezanosti posameznikovih izkušenj in njihovi manifestaciji v življenju. Negativne vidike teh manifestacij je mogoče odpravljati na različne načine, ena od njih so terapevtski plesi na osnovi cvetne terapije dr. Edvarda Bacha. Ob spoznavanju 38 arhetipov negativnih manifestacij osebnosti se učitelji usposobijo za izbiro ustreznih terapevtskih plesov, ki sovpadajo s problemi in vodijo k premagovanju le-teh. Za spoznavanje celovite metode in njene uporabe je potreben 48 urni program, razdeljen v tri module po 16 ur. Vsak modul pa predstavlja zaključeno celoto, zato se lahko vključite tudi v drugi ali tretji modul brez poznavanja plesov prvega.

Udeleženci bodo po programu, študiju ustrezne literature ter evalvaciji usposobljeni za samostojno delo na področju terapevtskih plesov ter za širjenje svojega znanja in izkušenj v svoji skupini ali na učence in druge pedagoge.

Zaradi intenzivnega individualnega dela in sprotne komunikacije skupina naj ne bi presegala 12 posameznikov. Udeleženci na seminarju usvajajo tehniko terapevtskih krožnih plesov, ki imajo v svetu že pomembno vlogo v vzgojno-izobraževalnem procesu.

Cilji programa

Slušatelji bodo spoznali znanstveno delo dr. Edvarda Bacha na področju odkrivanja povezav med duševnimi stanji posameznikov (v našem primeru učencev) in njihovo manifestacijo v vzgojno-izobraževalnem delu. Pridobili bodo znanje in izkušnje v okviru 38-ih arhetipov duševnih neskladij ter jih povezali z arhetipi plesnega terapevtskega izražanja.

Splošni cilji programa se nanašajo na spoznavanje, razumevanje in uporabo novodobnih terapevtskih tehnik na področju gibanja ob glasbi. Namenjeni so uravnovešanju vseh ravni učenčeve osebnosti (telesne, umske in duhovne) s ciljem izboljšanja pedagoške prakse.

Udeleženci bodo spoznali v svetu razvite in uporabljane metode in tehnike na področju glasbene in plesne terapije ter pridobili osnove za uporabo le teh pri svojem vzgojno-izobraževalnem delu.

Predavanja in delavnice

V okviru predavanj bodo udeleženci:

 • spoznali in razumeli novodobna odkritja zakonov učenja na osnovi odkrivanja informacijskega polja
 • spoznali univerzalne zakone bivanja, učenja in osebnostne rasti
 • prepoznavali arhetipska sporočila narave
 • spoznali pomen ustvarjalnega izražanja
 • prepoznavali in premagovali osebne ovire in priučene vzorce ravnanja
 • spoznali in prepoznali 38-arhetipov negativnih duševnih stanj na osnovi raziskav dr. Edvarda Bacha

V okviru delavnic bodo udeleženci:

 • izvajali enostavne krožne plese, ki uravnotežijo vse štiri ravni našega bivanja: telesno, emocionalno, umsko in duhovno
 • odkrivali vzroke za probleme posameznikov in namensko praktično uporabili posamezne terapevtske plese pri pouku

Sodelujoči dobijo video posnetke vseh plesov v okviru skupine, v kateri se izobražujejo ter potrdilo o sodelovanju na posameznem modulu Bachovih cvetnih plesov. Vsak modul je zaokrožena celota in ga lahko samostojno izvedemo.

Cena za modul (16 šolskih ur) je 108 evrov.

Ciljna skupina: ljubitelji plesov v krogu, vzgojitelji, učitelji prvega, drugega in tretjega triletja, učitelji glasbene umetnosti, učitelji nauka o glasbi in glasbene pripravnice, učitelji otrok s posebnimi potrebami

V posameznem modulu zaplešemo 13 plesov (vseh skupaj je 39). Spoznamo se tudi s teorijo in prakso cvetne terapije dr. Edvarda Bacha.

Team

Albinca Pesek

izr. prof. za didaktiko glasbe ter glasbena in plesna terapevtka

1 Comment

 • Ivica Vrečko Novak
  Posted 07. julija 2020 11:39 0Likes

  Najdražja Albinca,

  jaz bi plesala!!! Imam nediagnosticirano ADHDmotnjo in v plesu, lahkotnem gibanju, v naravi… neizmerno uživam. Z velikim veseljem bi se naučila te metode in jo predajala naprej mojim varovancem s posebnimi potrebami in čustveno-vedenjskimi motnjami. Že ko sem gledala Vaš intervju na TV, sem zavibrirala na Bachove terapevtske plese in si dejala, da moram to probati. Včeraj sem bila nad Vašim odprtim, srčnim sprejemom, ljubeznijo do muck, nad celo Vašo pojavo tako presenečena, da enostavno nisem mogla procesirati! Samo bebavo sem se lahko smehljala 🙂 Prosim, dodajte me med interesente in, ko nas bo dovolj za krog, pridem!

  Moram še malo o Šebici.
  Take mucke še nisem srečala! Taki angel je, ne najdem besed! Že nekaj časa sem si želela samičko, pogrešala sem žensko energijo. Samičke so drugačne, to je dejstvo. Vsi moji mačkoni in pes, so super! Vsak na svoj način. In vsakega imam na svoj način rada. Za vsakega vem, kdaj se je pripravljen cartati, kar mi govori… (Ko so pri volji, spijo zraven naju v postelji. Včasih vsi 4 in pes na blazini ob njej. Zna biti gužva v majhni spalnici :)) In Šebi bi tudi bila pripravljena, čutim.
  Želela sem si mucko. Želela sem tako, kot je Šebi!!! Očitno sva se tam nekje v Polju dogovorili… Ena mačja dušica mi je ustregla. Vedno je tako. Sprašujem se, ali se jaz odzovem na klic dušice, ki me bo rabila tu na Zemlji, in začnem hrepeneti po živalici, ali se one odzovejo in se utelesijo, ker hrepenim po njih? Vse živali so tako prišle k meni. Vsi moji angeli, brez katerih si ne predstavljam življenja. Mož pa tudi ne 🙂 On jih razvaja, jim kupuje meso, priboljške…, tako da so občasno predebeli. Potem pa biolog zaropoče in stvari uredi, ko je mož nekaj dni službeno odsoten 🙂 Dobijo hrano, niso lačni, le priboljškov ni. In so zopet lepi 🙂

  Albinca, hvala za Šebi! Moja je, ne dam je! Pazila bom nanjo! Zaenkrat je z ostalimi mačkoni še ne bom spoznavala, nočem, da doživi še dodatni stres. Ko bodo mladički dovolj veliki, da bo začela zapuščati gnezdece in se bo tudi ona počutila dovolj varno, bo počasi spoznavala celo hišo, nato pa še bolj počasi ostale družinske člane. V tem času se bodo tudi vonji vseh nas premešali, tako da bo zagotovo lažje in ne bo travmatično.

  Velik velik objem od Tete Pehte z Vač! Neizmerno sem počaščena, da sem dobila priložnost, srečati in spoznati Vas!

  Ivica

Leave a comment