Bachovi cvetni plesi

Od kod ime Bachovi cvetni plesi?

Terapevtski cvetni plesi so nastali na osnovi teorije in prakse zdravljenja s cvetnimi esencami, ki ga je odkril angleški zdravnik dr. Edward Bach (1886–1936). Koreografije zanje je sestavila latvijska zdravilka, koreografinja in plesalka Anastasia Geng (1922–2002), ki je intuitivno povezala zdravilne lastnosti posameznih rastlin s sporočili izbranih gibov in različnimi oblikami krožnih plesov.

Ali Bachove cvetne plese v krogu potrebujem posebno predznanje in sposobnosti?

Ne.

Zaradi nezahtevnosti plesnih elementov in njihovega ponavljanja se lahko povsem prepustite glasbi, ki vaše telo ponese v harmonijo bivanja, sprostitve in radosti.

Kaj lahko pričakujem od Bachovih cvetnih plesov?

Prav tako kot Bachove cvetne esence pomagajo tudi plesi pri premagovanju negativnih čustvenih stanj, ki vplivajo na slabo počutje oziroma izzovejo fizična neravnovesja. Naravno in blago zdravijo vzroke bolezenskih stanj zaradi nepravilnih življenjskih odzivov in vodijo do izboljšanja psihofizičnega počutja.

Kaj je lepšega kot plesati, se sprostiti, začutiti tok pozitivne energije in pri tem pomagati sebi in drugim do ravnovesja, ki se kaže v občutenju ljubezni, radosti, in notranjega miru?

Ali so na voljo dokazi o učinkovitosti Bachovih cvetnih plesov?

Čeprav so pričevanja plesnih voditeljev in plesalcev izjemno spodbudna ter že sama po sebi dokazujejo uspešnost izvajanja tovrstnih plesov v vrtcih, šolah, domovih za ostarele, pisarnah itd., je bila narejena tudi empirična raziskava, ki je potrdila verodostojnost pričevanj. Rezultati so pokazali statistično pomembne razlike v počutju, notranjem miru in motivaciji posameznikov ter skupin pred izvajanjem plesov in po njih.

Celotni članek z naslovom Terapevtski vidiki glasbene vzgoje: vloga Bachovih cvetnih plesov v razvoju pozitivnih čustvenih stanj sedem- in osemletnih učencev osnovnih šol najdete v Muzikološkem zborniku:

link na članek